Foto door <a href=
"https://unsplash.com/@seabas?utm_source=Marsvaardig&utm_medium=referral&utm_campaign=api-credit">
Sebastian Staines</a> op <a href=
"https://unsplash.com">Unsplash</a>

Vrolijk Pasen met een grote letter!

Hoofdlettergebruik is niet altijd gemakkelijk. Want de regel is simpel: "Hoofdletters gebruik je op twee manieren: aan het begin van een zin en voor namen." Maar natuurlijk zijn er altijd weer uitzonderingen. Leuk he, taal.

Want wat zijn namen precies? Natuurlijk gebruik je een hoofdletter bij namen van personen, maar ook bedrijven hebben een naam net als boeken, merken, aardrijkskundige plaatsen en talen. Net als wetten, volkeren, historische gebeurtenissen, dialecten en dus feestdagen. Vandaar Pasen met een hoofdletter.

Maar twijfel je ook of dromedaris een naam is? Want zo noem je die dieren immers. Nee, want er is een verschil gemaakt tussen 'eigennamen', een officiële naam waarmee je een uniek iets of iemand bedoelt, en 'soortnamen', de naam van een soort waar er meerdere van zijn. Dus als jouw kat Dromedaris heet, dan mag het weer wel met een hoofdletter ;)

Over die uitzonderingen gesproken, voor afleidingen van feestdagen gebruik je weer kleine letters. Dus je paasontbijt en je paasoutfit en je paaseieren hebben weer lekker allemaal een kleine letter. Je moet je namelijk altijd afvragen of er ergens meerdere van zijn. En ja, je buurvrouw heeft ook een paasontbijt met paaseieren. Denk ik dan hè.

Wil je nog meer weten over het gebruik van hoofdletters en kleine letters? Bezoek dan dit zéér uitgebreide artikel over hoofdlettergebruik. Daar leer je dat je een hbo-diploma hebt en geen HBO-diploma. En dat je met SEO aan search engine optimalisation doet, al zou ik eerder adviseren daar zoekmachineoptimalisatie van te maken. Maar het gebruik van Engelse (hoi hoofdletter!) termen in Nederlandse teksten is weer een heel ander verhaal.

Voor nu: geniet van je gezellige paasactiviteiten deze Pasen!

Lees ook

Foto door <a href=
"https://unsplash.com/@agk42?utm_source=Marsvaardig&utm_medium=referral&utm_campaign=api-credit">
Alex Knight</a> op <a href="https://unsplash.com">Unsplash</a>

Ik heb toch spellingscontrole?

Kun je ook spelfouten maken als de spellingscontrole aan staat? Ja, dat kan. De techniek is verdomd handig, maar weet het echt niet altijd beter.

Foto door <a href=
"https://unsplash.com/@ratushny?utm_source=Marsvaardig&utm_medium=referral&utm_campaign=api-credit">
Dmitry Ratushny</a> op <a href="https://unsplash.com">Unsplash</a>

Engelse termen in een Nederlandse tekst

Van muten tot contentmanagement en van selfie tot Artificial Intelligence. Oh, wat is onze taal toch verengelst. Wat moet je daarmee in je teksten?

Foto door <a href=
"https://unsplash.com/@11x11?utm_source=Marsvaardig&utm_medium=referral&utm_campaign=api-credit">
Enzo Tommasi</a> op <a href="https://unsplash.com">Unsplash</a>

De tergende tangconstructie

In een tangconstructie staan twee zinsdelen die bij elkaar horen te ver van elkaar vandaan. Deze constructie grijpt als een tang de rest van de zin vast.

Ja, ik wil betere teksten (en meer)