Kun je ook spelfouten maken als de spellingscontrole aan staat? Ja, dat kan. De techniek is verdomd handig, maar weet het echt niet altijd beter.
Soms staan er fouten in iemands tekst waarvan ik denk: "Huh, iedereen heeft tegenwoordig toch spellingscontrole?" Ik denk dat meer redacteuren daar last van hebben. Maar ja, wij zijn dan ook muggenzifters als het op taal aankomt.
Maar andere keren zijn fouten in iemands tekst compleet 'logisch'. Soms worden fouten juist gemáákt door de spellingscontrole. En of het nu de spellingscontrole van Word/Microsoft, Google of nog iets anders is: er zijn ook een aantal fouten die simpelweg niet worden opgemerkt.
2 redenen dat de spellingscontrole een goede schrijfwijze foutrekent
Sommige goede Nederlandse schrijfwijzes worden als foutief aangemerkt. Hoe kan dat?
1. Het gaat om een samengesteld woord
Een samengesteld woord is een woord dat gemaakt is van twee of meerdere woorden. Bijvoorbeeld schatkist en deurbel, maar ook communicatiedeskundige en tentententoonstelling. Waar het vaak mis gaat, is bij samengestelde woorden waarvan één of meerdere woorden uit het Engels geleend zijn, zoals bij topdownbenadering. In Word gaat het vaak nog wel goed, maar vooral Google wil altijd alles los van elkaar schrijven. Terwijl de Nederlandse taal juist zoveel mogelijk aan elkaar schrijft.
2. Dubbele woorden die naast elkaar staan, worden soms als fout gezien
Heb je je deur dichtgedaan? Ik denk dat het het beste is om dat nog even te doen. Niet elke spellingscontrole rekent dit fout, en soms ligt het ook aan de zin. Maar het gebeurt af en toe dat de spellingscontrole twee dezelfde woorden naast elkaar foutrekent. Het is inderdaad beter voor de leesbaarheid om dit te voorkomen, maar het is níet fout.
Als je in deze gevallen de spellingscontrole vertrouwt, heb je dus fouten gemaakt. Let bij elk rood lijntje onder je woord dus even goed op. Spreek het desnoods hardop uit. Heb jij gelijk, of heeft de spellingscontrole gelijk?
2 redenen dat de spellingscontrole je fouten niet ziet
We hebben maar 26 letters en daar schrijven we hele epistels mee. Logisch dus dat de spellingscontrole het ook niet altijd weet.
1. De spellingscontrole kijkt alleen naar de spelling van losse woorden
Soms zet je expres (omdat je denkt dat het zo hoort) of per ongeluk een spatie tussen twee woorden die eigenlijk aan elkaar horen. En dan niet alleen bij samengesteld woorden zoals tentententoonstelling, maar ook bij 'er uit komen'. Want 'ik hoop dat je er uitkomt' betekent figuurlijk ergens uitkomen, als je niet weet wat je moet doen. En 'ik hoop dat je eruit komt' heeft de letterlijke betekenis, als je niet uit je bed of het zwembad 'kunt' komen. Als je dit verkeerd doet, ziet de spellingscontrole het dus niet.
3. De spellingscontrole weet niet altijd wat je bedoelt
Gein en geen zijn allebei bestaande woorden, maar als jij schrijft "Ik wil niet meedoen, dat levert me gein klap op." dan kan het zijn dat de spellingscontrole dit niet 'ziet'. Op het moment van schrijven zet Google wel een streepje onder het woord gein, maar Word doet dat niet. Hopelijk verandert dit in de nabije toekomst en gaat Google deze fout ook 'begrijpen'.
Dus ja, maak alsjeblieft gebruik van de spellingscontrole, maar lees je tekst ook zelf nog een keer goed na voordat je hem publiceert of verstuurt.