Van ellenlange zinnen wordt geen enkele tekst beter. Mede daarom zijn contracten vaak zo moeilijk leesbaar. De oplossing is simpel: gebruik meer punten en komma's.
Interpunctie
Leestekens maken een tekst beter leesbaar. Gebruik van leestekens heet interpunctie. De bekendste leestekens zijn komma, punt, uitroepteken en vraagteken. Maar je hebt ook nog dubbele punt, puntkomma, aanhalingstekens, haakjes, liggende streepjes en gedachtepuntjes. (Leestekens kunnen ook aangeven hoe een woord moet worden uitgesproken, denk aan een trema en accent.)
Je. Kunt. Nooit. Te. Veel. Punten. Gebruiken.
Okee, dat is overdreven. (En ook niet waar.) Maar in mijn optiek gebruik je liever te veel punten dan te weinig. Wij mensen hebben namelijk behoefte aan een rond verhaal. En een zin waarin de punt maar niet verschijnt, is als een film zonder einde. Pas als je weet hoe een verhaal of een zin eindigt, kunnen je hersenen de verkregen informatie verwerken. Dan krijg je pas rust in je hoofd en kun je aan de volgende zin beginnen. Deze behoefte aan afsluiting kun je perfect oplossen door je zinnen zoveel mogelijk in korte stukjes te knippen.
Kom maar kom maar kom maar komma's
Om van je tekst geen kleuterboek te maken, wil je toch een beetje oppassen met de hoeveelheid punten. Bovendien wil je ze ook niet op de verkeerde plek zetten, als je zin eigenlijk nog niet helemaal af is. Dan bieden komma's de uitkomst. Want ook al geeft een komma geen afsluiting, het is wel een fijn ijkpunt voor je hersenen. Even een kleine pauze. Sowieso moet je altijd een komma gebruiken tussen twee werkwoorden. Dat verhoogt de leesbaarheid. "Als je geen hulp kunt krijgen, moet je het zelf doen." Wanneer je deze zin uitspreekt, valt er niet per se een pauze tussen 'krijgen' en 'moet', maar wanneer je de zin opschrijft wel!
Vraag? Vraag!
Een vraagteken en een uitroepteken gebruik je in plaats van een punt. Een vraagteken volgt na een vraag of verzoek en met een uitroepteken druk je emotie uit. Je schreeuwt als het ware - bijvoorbeeld als je iets extra belangrijk vindt. Voor vraagtekens en uitroeptekens geldt het omgekeerde als voor punten en komma's: gebruik deze niet te vaak.