Hoe zorg je ervoor dat je blog goed bezocht wordt? Hoe zorg je ervoor dat bezoekers terugkomen? Hoe zorg je ervoor dat mensen je blogs niet willen missen? Ten eerste moeten je blogs natuurlijk (vak)inhoudelijk aansprekend en goed geschreven zijn, maar er is meer.
1. Blog regelmatig
Je hoeft niet dagelijks een nieuwe blog te publiceren, maar regelmaat is om diverse redenen belangrijk. Enkele nieuwe artikelen per week, of in ieder geval één nieuwe blog per week, doet veel voor je bezoek. Zoekmachines vinden websites met regelmatige updates namelijk erg interessant en zullen deze hoger in de zoekresultaten plaatsen. Ook lezers zullen sneller terugkomen wanneer ze er van tevoren al zeker van zijn iets nieuws te kunnen lezen.
2. Kies een thema
Alle blogs die je schrijft, dienen in één bepaald thema te kunnen worden geplaatst. Een blog over 'het huishouden' kan blogs bevatten over schoonmaken, koken óf het aanschaffen van een nieuwe kledingkast, maar zijn altijd met elkaar verbinden door dat ene thema. Een thema waar je al je blogs aan op kunt hangen, zorgt ervoor dat je er voortdurend over kunt blijven schrijven. Mensen die geïnteresseerd zijn in dit thema, zullen daarbij regelmatig een bezoek blijven brengen.
3. Maak het persoonlijk
Voor de meeste blogs is het belangrijk dat je iets over jezelf en je website vertelt, zodat lezers weten wie de artikelen schrijft en met welk doel. Niet alleen geeft dit een goed beeld van de soort artikelen die men kan verwachten, het zorgt er ook voor dat je blogs altijd een eigen invalshoek hebben. Is jouw thema 'het huishouden' en ben je een alleenstaande, freelancende moeder van drie pubers, dan zullen jouw artikelen een heel andere insteek hebben dan wanneer ze geschreven zijn door de fabrikant van bepaalde huishoudelijke apparaten.
4. Schrijf consistent en foutloos
Lezers houden van duidelijkheid. Net als dat een vaststaand thema ervoor zorgt dat ze weten wat ze kunnen verwachten, is het ook van belang om dezelfde schrijfstijl aan te houden. Je kunt best vandaag een blog schrijven over je dramatisch mislukte kiprecept en morgen een artikel schrijven over hoe je de wc het beste kunt schoonmaken, als dit maar in dezelfde stijl is. Natuurlijk is het overbodig om te vermelden dat een blog geen grammaticale en spelfouten zou mogen bevatten.
5. Speel in op actualiteiten
Veel internetgebruikers houden zich bezig met actuele onderwerpen en zoeken hiernaar. Wanneer je een van de eersten bent die een actualiteit oppikt, dan zal je bezoekersaantal dus snel stijgen. Dit is daarom een goede manier om nieuwe bezoekers te trekken. Maar wil je dat deze bezoekers ook terugkomen voor minder actuele items, zorg er dan voor dat je de overige negen tips ook ter harte neemt.
6. Verwijs naar eerdere artikelen
Laat je oudere artikelen niet verstoffen maar breng ze opnieuw onder de aandacht. Terugkerende bezoekers kunnen deze verwijzingen overslaan, maar de vele nieuwe bezoekers die je ontvangt, zullen dankbaar zijn voor deze extra informatie. Het is een goede manier om ervoor te zorgen dat je oudere artikelen niet ongemerkt naar de achtergrond verdwijnen. Door in nieuwe artikelen terug te verwijzen naar oudere artikelen, wordt je blog dynamisch en krijgen al je blogs in het heden én de toekomst de aandacht die ze verdienen.
7. Link naar andere websites
Verwijs niet alleen naar je eigen artikelen, maar aarzel ook niet om links van anderen in je blogs op te nemen. Zoals de bronnen die je gebruikt hebt, maar ook andere websites die aansluiten op je artikelen. Dit is heus niet alleen 'reclame maken' voor de ander, het zorgt er ook voor dat je website uit gaat maken van een groot netwerk van aan elkaar gelinkte websites. Daar smullen zoekmachines van. Uiteraard is het fijn als jouw links ook worden opgenomen op andere websites, maar ook als je het 'voor niets' doet, is dit slim.
8. Maak gebruik van social media
Een goede manier om jouw blogs te delen, is door diverse social media in te zetten. Plaats dus een link van je nieuwe blog op je Twitter-, Facebook-, LinkedIn- en wellicht nog diverse andere profielen. Maak het ook je lezers gemakkelijk om jouw blog te delen met hun netwerk. Zo kun je onderaan elk artikel bijvoorbeeld knoppen toevoegen die direct naar de bovengenoemde social media leiden.
9. Laat lezers meepraten
Ook een heel belangrijk onderdeel van een blog, is dat lezers kunnen reageren op je artikelen. Mensen vinden het fijn om hun mening kwijt te kunnen. Zo krijg je feedback over wat je lezers wel en niet goed vinden en waar je de volgende keer over kunt schrijven. Op deze manier kom je ook gemakkelijk in gesprek met je lezers. Wanneer je als auteur reageert op reacties, dan voelen de lezers zich gewaardeerd en is de kans groter dat ze zullen terugkomen. In de begindagen van je blog kun je deze optie nog achterwege laten, want als lezers bij elke blog zien dat er niet gereageerd is, kan dit ontmoedigend werken.
10. Geef niet op
Het opzetten van een blog kost tijd, geduld en doorzettingsvermogen. In het begin kan het lastig zijn om de goede toon te vinden. Later kan het lastig zijn om consistent en op tijd blogs te blijven schrijven. Wanneer je website nog maar weinig lezers heeft, krijg je daarbij ook geen schouderklopjes of de aanmoediging om door te gaan. Gebruik de eerste maanden vooral om je te oriënteren en te ontdekken wat voor jou het beste werkt. Zo word je een betere blogger.