Hoe leesbaar is jouw handschrift? En denk je dat men daar over 100 jaar nog zo over denkt? Schrijf je uberhaupt nog wel eens met pen en papier? Vandaag duiken we even de Utrechtse archieven in.
Hoe dat zo komt? Ik heb als doel om in 2022 (opnieuw) alle musea in het centrum van Utrecht te bezoeken. Dat zijn er tien volgens museum.nl.
- Nederlands Volksbuurtmuseum*
- BAK - Basis voor Actuele Kunst
- Nijntje Museum
- Museum Speelklok*
- Het Utrechts Archief*
- Museum Catharijneconvent
- Spoorwegmuseum*
- Museum Sterrenwacht
- Universiteitsmuseum
- Centraal Museum*
(*Deze heb ik een paar jaar geleden ook al bezocht)
Omdat een jaar geleden het beroep Archivaris als passend bij mij naar voren kwam, klikte ik de website van Het Utrechts Archief (HUA) weer eens flink door. Daar leerde ik een nieuw woord: paleografie - het bestuderen en ontcijferen van oude handschriften. En een aantal archiefcentra hebben daar de leuke website Watstaatdaer.nl over in het leven geroepen. Je kunt er oefenen met het lezen van oude handschriften. Ik besloot dat HUA het tweede museum van het jaar moest worden.
Dus daar ging ik vandaag, en het was geweldig. HUA is gevestigd in een groot gebouw midden in het centrum van Utrecht, vol historie, kennis en mooie tentoonstellingen. Met ook heel veel gave virtual reality, zoals in Het Archief Leeft. Je leert over de Utrechtse geschiedenis op een wel heel leuke manier.
In de tweede zaal zijn de oude stenen nog zichtbaar in de voormalige eetzaal van de monniken. Daar draait een geweldige animatie op de vloer waarin je de plattegrond van Utrecht in 2000 jaar ziet groeien tot hoe het nu is. En het mooiste (en meest trieste) van alles? Ik was de enige bezoeker in het hele museum.
Zelfs met de oefeningen paleografie nog in het achterhoofd, kon ik de enkele uitgestalde documenten niet ontcijferen. Maar gelukkig zijn er mensen die dit wel kunnen. Wat een rijkdom.
Het deed me wel nadenken over de mogelijkheid dat er uit onze tijd niet zoveel tastbaars in geschreven vorm bewaard zal blijven. De technieken zijn er inmiddels, maar door ons huidige digitale leven is paleograaf waarschijnlijk een uitstervend beroep. Toch jammer.
Daarom de schrijftip van vandaag: schrijf eens op papier. Een brief naar je toekomstige zelf, je kind of je oma. Een boodschappenlijstje of een bucket list. Misschien kom je dan zelf ook ooit eens in het archief te liggen, net als Arien van der Starren. Wie? De molenaar die te zien is in de eerste zaal van HUA. Bekijk een fragmentje op mijn Instagram account.