Er zijn een hoop dingen waar je op moet letten bij het redigeren van een tekst. En spelling en grammatica zijn hierbij pas de laatste stap.
Redigeren versus redigeren
Redigeren bestaat eigenlijk uit twee onderdelen: inhoudelijk redigeren en taaltechnisch redigeren. Veel mensen denken bij redigeren alleen aan taaltechnisch redigeren, oftewel tekstcorrectie. Maar je wilt er eerst van verzekerd zijn dat je tekst compleet is. Want als alle spelling- en grammaticafouten uit een tekst gehaald zijn, betekent dit niet per definitie dat de tekst ook goed is.
In 6 stappen je tekst verbeteren
Met de onderstaande aandachtspunten wordt jouw tekst direct al een stuk beter, zelfs als je geen taalwonder bent.
Redigeren op inhoud en structuur
Staat er in je tekst wat erin hoort te staan en staat het op de juiste plek?
1. Komt de titel overeen met de inhoud van je tekst?
Wat kunnen lezers verwachten te gaan lezen wanneer ze de titel van je tekst zien? Lezers zijn altijd op zoek naar antwoorden. Op de vragen die jij stelt, of de vragen die ze in hun hoofd hebben. Een titel schept bepaalde verwachtingen. Daar moet je wel aan voldoen. Want aan een prikkelende titel heb je niets als de tekst die erop volgt niet (voldoende) ingaat op wat de titel 'belooft'.
2. Heeft je tekst een logisch begin, een midden en een eind?
Met je eerste alinea, je intro, moet je lezers uitdagen om verder te lezen. Dit doe je door aan te geven wat ze aan je tekst zullen hebben. In het middenstuk ga je hierop in, bijvoorbeeld door een probleem uit te leggen en een oplossing te geven, of een verklaring te geven voor een benoemd pijnpunt. In de afsluiting knoop je alle losse eindjes aan elkaar en pak je terug op wat je in je intro gevraagd of beloofd hebt. In de laatste alinea rond je de tekst af.
3. Welke informatie mist er nog in je tekst?
Als je titel niet overeenkomt met de inhoud van je tekst, of je tekst heeft geen duidelijke structuur met een logisch begin, midden en eind, dan heb je dus extra informatie nodig. Ook als je vakjargon of afkortingen gebruikt is het belangrijk om dit uit te leggen. In deze stap zorg je ervoor dat je tekst compleet is, dat er geen informatie meer mist.
Redigeren op stijl en taal
Gebruik je de juiste woorden op de juiste manier?
4. Gebruik je in de hele tekst dezelfde manier van aanspreken?
Gebruik je 'u' en 'je' allebei in je tekst? Het is belangrijk dat je deze fout niet maakt, want het schept verwarring bij je lezers. Gelukkig is het gemakkelijk op te lossen! Maak hierin eerst een keuze: wat wil je precies uitstralen? En dan is het een kwestie van zoek-en-vervang.
5. Gebruik je in de hele tekst dezelfde tijdsvorm?
Nog zo eentje. Gebruik je in je tekst alleen tegenwoordige tijd (ik doe), alleen verleden tijd (ik deed), of gebruik je ze per ongeluk door elkaar? Dit is nog verwarrender dan wisselen tussen 'u' en 'je'. Het vergt ook iets meer aandacht om op te lossen, maar doe dit wel! Zorg ervoor dat je overal dezelfde (en de meest logische) tijdsvorm gebruikt.
6. Staan er geen taalfouten in je tekst?
Aan het einde van het redigeren kijk je pas naar tekstcorrectie. Als alle informatie op de juiste plek in je tekst staat. Als de aanspreekvorm en tijdsvorm overal overeenkomen. Dan pas kijk je of de spelling, grammatica en interpunctie (het gebruik van leestekens zoals punten en komma's) klopt. Hoe vollediger je je eigen tekst al hebt geredigeerd, hoe gemakkelijker, sneller (en goedkoper) het is om deze tekstcorrectie uit te besteden.
Weet jij nu wat je moet doen om je eigen teksten te redigeren op inhoud, structuur, stijl en taal?