Ooooohhh, er zijn zoveel fouten die je kunt maken in vacatureteksten (daarover later meer), maar wat mij betreft is er maar één écht belangrijke fout. En dat is…
De vacature schrijven vanuit de organisatie, in plaats van door de bril van de werkzoekende.
Wat ik daarmee bedoel?
Als organisatie vind je jezelf natuurlijk belangrijk. Jouw organisatie is geweldig. De sollicitanten moeten in hun handjes knijpen als ze worden uitgekozen om bij jullie te mogen komen werken. Daarom begin je ook met een uitgebreide beschrijving over waar de organisatie voor staat. Want het draait allemaal om de organisatie, toch? Niet dus, vind ik.
Kijk, natúúrlijk wil je iemand aannemen die feeling heeft met jouw organisatie. Natuurlijk wil je iemand die jullie doelgroep begrijpt, die achter jullie missie staat. Die alleen voor jouw organisatie wil werken en voor niemand anders.
Maar zo werkt het natuurlijk niet.
Sollicitanten willen gewoon leuk werk. Een baan waarin ze hun kwaliteiten kunnen inzetten. Een baan waarin ze hun passie kwijt kunnen. Waar ze de doelgroep leuk vinden. Waar ze vrijheid hebben. Kunnen groeien. Maar er is niet slechts één organisatie waar ze al deze dingen kunnen vinden. Jullie zijn niet de enige mooie organisatie. Echt niet. Sorry.
Dus als je echt de juiste kandidaat wilt vinden, verplaats je dan in die kandidaat.
Ga niet lopen roeptoeteren wat je allemaal zoekt in een ideale kandidaat. Praat niet over jezelf. Maar vertel wat kandidaten in deze functie allemaal zouden kunnen bereiken.
Begin een vacature dus nooit met 'over de organisatie'. Na een goede titel met logische functienaam en een catchy intro, is namelijk de functie-inhoud het belangrijkste in je vacaturetekst. Immers, iemand kan nog zo goed in je organisatie passen, als ze de betreffende functie niet naar behoren kunnen invullen, heb je er nog niets aan.
Nog meer fouten in vacatureteksten
Op willekeurige volgorde en niet compleet:
- Spelfouten.
- Niet duidelijk maken hoe iemand kan solliciteren.
- Geen sluitingsdatum vermelden.
- In de derde persoon spreken in plaats van u of jij gebruiken.
- Vaag doen: je bent geen negen-tot-vijf persoon, je krijgt een marktconform salaris.
- Clichés gebruiken: je bent gemotiveerd, creatief, proactief, flexibel en hands-on.
- Teveel willen: je bent een starter die ervaring heeft met dit, dit, dit en dit.
Wat volgens de wet niet mag:
- Vragen om een native speaker
- Vragen om een bepaald geslacht
- Een maximaal aantal jaren ervaring vermelden
Hier vind je nog veel meer tips voor goede vacatureteksten.